Защо

|| да подам сигнал?

Всеки – независимо от сексуалната си ориентация или полова идентичност – има правото да живее безопасно, без страх и да участва пълноценно във всички аспекти на живота. Да бъдеш нападнат или обиждан е ужасно да се случи на всеки, но да бъдеш атакуван и тормозен заради това, което си, е дори по-тежко и оставя чувство на уязвимост. Хомофобските и трансфобските престъпления са неприемливи. Неосъждането им подхранва страх след ЛГБТ хората и увеличава дискриминацията срещу тях.

Целта на настоящата кампания, реализирана от фондация GLAS с подкрепата на фондация PlanetRomeo, е да стимулира повишаване на общественото съзнание за сериозността на хомофобските престъпления от омраза, както и да следи за вида и обхвата на хомофобските и трансфобските престъпления в България и да насърчи хората да докладват за инциденти. Също така призоваваме хората, претърпели или станали свидетели на подобни инциденти, да ни споделят чрез този сайт. Ще използваме тази информация пред съответните органи, за да подобрим отношението към ЛГБТ хората. Ако властите не знаят, че имате проблем, те не могат да го решат. Статистиките помагат за промяна. Помогнете ни да съберем повече информация за такъв тип престъпления.

Мнозина от нас са толкова свикнали да живеят в хомофобска и трансфобска среда, че се примиряват с подобни обиди. Ако това насилие прерасне в нападения, ние често не докладваме пред органите на реда, защото се страхуваме, че те няма да обърнат внимание, няма да подходят сериозно, че допълнително можем да бъдем подложени на хомофобски тормоз и виктимизирани. А понякога смятаме, че дори не заслужаваме да получим помощ.

Според скорошно проучване на Европейския съюз 86% от лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора в България, които са потърпевши от насилие или заплахи, не са уведомили полицията за тези случаи. Около една трета от тях са посочили страх от хомофобски или трансфобски прояви като причина за нежеланието им да подадат жалби.

Обществената опасност на престъпленията от омраза, основани на хомофобски подбуди, е изключително висока, защото те оставят тежък и дълготраен белег върху своите жертви. Подобно насилие предизвиква лесно разпространяващ се климат на страх и несигурност, особено когато на него полицията и съдът не противодействат твърдо и системно. Такава ситуация води до омагьосан кръг. Информацията у нас за насилие и тормоз срещу ЛГБТ хората е силно ограничена заради недокладването на подобни случаи. Всеки път, когато докладвате за насилие или обида, този доклад дава по-ясна картина за този тип престъпления в страната.

Крайна цел на кампанията е да достигнем до общество, в което ЛГБТ хората могат да живеят живот без страх от насилие. Общество, в което те могат да се чувстват комфортно, да се държат ръка за ръка на обществени места с партньора си, уверени в себе си и любовта си.